25 Haziran 2015 Perşembe

Fenerbahçe'de borçlar ne kadar? (Bölüm 1 - Kulüp Borcu)

Fenerbahçe'nin borcu ile ilgili değişik kaynaklardan değişik açıklamalar yapılıyor. Öncelikle iki ana bölüme ayırmak gerekiyor, 2 gündür incelediğimiz kulüp (dernek) bilançosundaki borç, ve diğer iştiraklerdeki borç olarak. Tabii ikinci bölümün içerisindeki en önemli kısım ise, taraftarların ve kamuoyunun en çok ilgilendiği bölüm olan Fenerbahçe Futbol A.Ş. 3 ayda bir düzenli, ve 'görece' şeffaf biçimde, belli standartlara sahip olarak kamuya açıklanıyor, o nedenle o kısmı daha sonraya bırakacağız.


Kulübün borcu hakkında ise en sık açıklama Divan Kurulu toplantılarında yapılıyor. Bu verilerde bir standart yok, bir mali tablo formatında da değil. Bazı açıklamalarda örneğin banka borçları var (haberleştiriliyor), bazılarında da yöneticilere olan borçlar, ama bir standart yok.

Öte yandan yılda bir kez açıklanan faaliyet raporlarında ise belli bir standardizasyon var. Bu yazıda basına çıkan haberlerden ve divan kuruluna yapılan açıklamalardan kulübün borcu ne kadar onu çıkarmaya çalışacağız. Kaynaklarıyla birlikte.

Önce basın kaynakları, burada yer alan ilgili dönem hangi tarihli borcun açıklandığını, açıklama tarihi ise basında haberin yer aldığı (ya da divan kurulu) tarihi gösteriyor.
Bu haberlerden derlenen verilere gelirsek:

Görüldüğü gibi basın açıklamalarında bir standart yok. Bazı dönemlerde banka borcu, bazı dönemlerde de yöneticilere borçlar açıklanmamış durumda.
Rakamlara bakılırsa Fenerbahçe'nin (sadece kulüp) net borcu* Aralık 2013'de 144 milyon lira iken, Mart 2015'de 290 milyon liraya yükselmiş durumda.

*: Burada önemli bir noktaya açıklık getirmekte fayda var. Net borç şeklinde tamamlanan rakam, divan kurulunda ödenecek borçlardan, mevcut ve alacakların düşülmesiyle diye hesaplanmakta. Bunun ne kadarının banka borcu, ne kadarının diğer borçlar olduğuna dair analizi faaliyet raporu verileriyle yapmakta fayda var (başka bir yazı konusu). Öte yandan nakit çıkışı gerektirmeyen borç (Ülker Arena'dan kaynaklanan yıllar itibariyle itfa edilecek borç ya da alınan avanslar kalemi vb. gibi) kalemlerine de ayrıca göz atacağız. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder