23 Haziran 2015 Salı

2014 yılı bütçesi ve gerçekleşme (Gelirler)

Fenerbahçe'nin Mayıs sonunda yaptığı kongre öncesinde üyelere dağıtılan faaliyet raporunda yer alan gelir gider tablosunun, bir önceki yıl (2013 Faaliyet Raporunda yer alan) üyelere verilen bütçe ile bir kıyaslamasını ekte bulabilirsiniz.



Önce gelirlere bir bakarsak:

Sportif faaliyet dışı gelirlerde bütçeye kıyasla yaklaşık 24 milyon lira olumsuz yönde bir sapma var, nedenlerine bakarsak bağış gelirlerinin 10 milyon lira öngörülürken 2 milyonda kalması, amatör şubeleri reklam beklentisi 15 milyon lira iken 5 milyon lirada kalması ve diğer gelirlerde yaşanan sapmalar olduğunu görüyoruz.

Üye giriş ve aidat gelirlerinde ise olumlu yönde bir sapma var, 11 milyon liralık bütçeye karşılık, 18 milyon liralık bir gelir, bunun nedeni, detayı verilmese de, 1 milyon üye kampanyası sonucu kaydedilen üyeler olmalı.

Amatör şubelerin gelirlerindeki sapma oldukça sınırlı kalmış gözüküyor, 100 milyon lira beklenirken, rakam 98 milyon liraya ulaşmış. Ancak detaylar önemli,

Amatör şubeler bazında 2014 Bütçe gelir hedefleri ve gerçekleşmeler:


  1. Basketbol şubesi gelirleri 67 milyon lira beklenirken, 72 milyon lira,
  2. Bayan Voleybol gelirleri 6 milyon lira beklenirken 9.7 milyon lira ile olumlu katkı yapmışlar,
  3. Ancak Bayan Basketbol 9 milyon beklenirken 6.8 milyon lira,
  4. Erkek voleybol ise 15 milyon lira bütçelenmişken, 7.6 milyon lira ile ciddi sapmalar yaşamışlar.
  5. Diğer şube gelirleri de genelde bütçelenen rakamın altında gerçekleşmiş.



Not: Amatör Şubeler gelir-gider dengesi başka bir analizde

Öte yandan taraftar kart gelirleri 7.5 milyon beklenirken 4.1 milyon lirada kalmış

Yatırım karşılığı ile beklenen tam nedir belli değil, ama 10 milyon lira bütçelenmiş, gelir yazılmamış (eldeki naktin değerlendirilmesi sonucu olabilir, ancak 10 milyon lira yüksek bir rakam, hisse satış geliri de zorlanırsa bu kalem altına yazılabilir)

Kambiyo kar (kur artışından kaynaklanan gelir) ve temettü geliri toplam 4.5 milyon lira bütçelenmiş, 380 bin TL'de kalmış

25 milyon lira dış kaynak bütçelenmiş, ne olduğu belli değil, bir finansman (banka borcu vs) olabilir, ama detay yok, elde edilen varsa da yazılmamış.

Hisse satış geliri bütçelenmemiş, 13.8 milyon lira olmuş
Kullanım hakkı geliri bütçelenmemiş, 11 milyon lira olmuş, muhtemel bir iştirak/tesis ile ilgili olmalı

Gelirler toplamı olarak 217.7 milyon lira bütçelenmiş, ancak gerçekleşme altında 53 milyon lira gider fazlası var, o rakam gerçekleşen gelirlerden çıkarıldığında 179 milyon lira gelir elde edilebilmiş. Buna bütçelenmemiş olan hisse satış geliri ve kullanım hakkı da dahil.

Ana kalemler itibariyle bütçe gelir hedefleri ve gerçekleşmeler:








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder