3 Haziran 2016 Cuma

Fenerbahçe Futbol A.Ş. Sermaye Artırımı ve Banka Borçları

Fenerbahçe Şubat ve Mart ayında iki kademeli bir sermaye artışı yaptı, İlk aşamasında sermaye tahsisli satışta 76 milyon lira,   Mart başında da 58.4 milyon lira taze özkaynak girişi sağladı. Sermayesi yükselmiş oldu.


Gelen kaynağın bir kısmı ile futbolcu borçları ödendi (futbolculara borçlarına karşılık hisse senedi verildi) bazı yöneticilere de  hisse senedi verildi, tahminimiz orada da benzer yöntem uygulandı, hatta bir kaç yönetici (KAP'da açıklamalar bulunuyor) bu hisseleri hemen satarak paraya çevirdiler. Bu işin detay kısmı, önemli de değil,

Toplam kaynak girişi olan 135 milyon liranın 103.4 milyon liralık kısmı ile vadesi gelen tahvil borcu ve anaparası ödenmiş oldu.

Peki Futbol A.Ş.'de borçlar ne düzeydeydi dersek, Şubat sonu verilerine bakmak gerekiyor öncelikle. Dün de yazdığımız gibi rakam 576 milyon lira idi. Bunun içerisinde 103.4 milyon lira tahvil borcu vardı. Şubat sonu ve Mart başı iki kademeli gelen 135 milyon lira ile bu tahvilin ödemesi yapıldığı için o an itibariyle (diğer herşey sabit kalırsa) Fenerbahçe'nin finansal (banka vd.) borçlarının o miktarda düşmüş olduğunu varsayıyoruz. Yani yaklaşık olarak 473 milyon lira düzeyine.

Elbette bundan sonraki dönemde banka borcu tekrar artmış olabilir, Ancak, Şubat sonu-Mart başı itibariyle böyle bir durum tespiti yapmak elimizdeki en güncel verilerle mümkün.

Eğer şu anda bu borç ne düzeye çıktı derseniz, elinizde çok fazla bilinmeyen var, ama çok kaba bir tahmin ile futbolculara (ve teknik heyete)  gözüken 80 milyon liralık kısa vadeli borcun sezon sonuna kadar ödeneceğini varsayarak bu kısmın bir miktarının da banka borcuna dönüşmüş olma ihtimalinden bahsedebiliriz, ne kadar olduğu konusunda fikir yürütmek çok zor olsa bile.

Mayıs bilançoları Ağustos ayı içerisinde açıklanacak, son ve net tabloyu orada görebileceğiz, Ayrıca o tablo 2015-16 sezonunun 12 aylık finansal görünümünü de ortaya koyacak ve UEFA açısından da önemli bir veri olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder